Szerző: Sicz-Mesziár János

Script Your Own Company

A növekedési potenciállal bíró cégek életében mindig eljön a pont, amikor a meglévő működési modell már nem állja meg a helyét. Ez az IT cégek esetében sincs másképpen, így a Ponte számára is egyszercsak eljött az idő a változásra. Google Apps Script sorozat döntéshozóknak és DevOps fejlesztőknek.

syoc_-_open.jpg

Közel 4 évvel ezelőtt indult a folyamat, mely magába foglalta a szervezeti struktúra letisztázását és újragondolását, a vezetőség gondolkodásmódjának megváltoztatását, légkörváltozást az iroda költöztetésével, vérfrissítést új alkalmazottakkal és a belső munkaeszközök, platformok sztenderdizálását. A fentiek közül az utolsó lehet érdekes IT szempontból.

A megújulás folyamata a termékeink fejlesztéséhez hasonlóan iteratívan zajlott és elfogadtuk, hogy nem végleges választás, azaz idővel változtathatunk. Választott eszközeinket és szolgáltatásainkat pedig több próba is megelőzte mire megtaláltuk a számunkra ideálisakat.

Verziókövetésnek megtartottuk a gitet, de Gitolite-ról GitLabra váltottunk. Menedzsment és board eszköznek kipróbáltuk a Trellot, Jirat és a YouTracket is. Végül az utóbbinál maradtunk mert ár/érték arányban a legjobb. Egyébként is elégedettek vagyunk a JetBrains eszközökkel, többek közt ezért is tértünk át a legtöbben Eclipse-ről IntelliJ IDEA-ra. Ugyanakkor tudni kell, hogy ennek ellenére a cég éllovas terméke a DOKK5 a mai napig mindkettővel fejleszthető és fordítható. Így nincsenek hitvallásbeli viták abban, hogy ki melyiket preferálja.
Kommunikációs eszköznek a Slack vált be, ami csökkentette a workflow megszakítások számát. Nem rég kipróbáltuk a Hangouts Meet-et is, de az még nagyon fapados, maradt a Slack.
Ha már kommunikáció akkor meg kell említeni, hogy frissítettük honlapunkat. Fiatalosabb, érthetőbb és szerethetőbb lett. Fókuszba került a közösségi média és elindult a szakmai blogunk is.
Bevezettük a 360°-os értékelést, amely mögött már a saját fejlesztésű Horizont rendszerünk üzemel.

Mégis a legnagyobb hatása a Google kimondottan cégeknek szánt G-Suite rendszerébe való átköltözésnek volt.

syoc_-_ponte_gsuite.png

Értelemszerűen ide került a levelezés, hiszen ki ne lenne elégedett a Gmail használatával. Ugyanakkor számos más előnnyel is járt a cég számára, mint például a Calendar, Groups, Forms, Keep, de ami a legfontosabb a korlátlan Drive tárhely. Ez utóbbival kiváltottuk a fájlmegosztásra használt NAS-t, backup tárhelyeinket, valamint végre elérhető lett a csoporttal való megosztás.
G-Suite-nek köszönhetően a különböző szoftver eszközök használatát csökkentettük, felügyelhetőve vált (céges policy - pl. domainen kívüli megosztások kikapcsolasa), felhőben elérhetőek az adatok, OAuth belépések támogatása. Mind ez pedig magas rendelkezésre állás mellett zajlik.

Ezek már önmagában is minőségbeli ugrást jelentettek. Ugyanakkor mint szoftverfejlesztő leginkább a Google Apps Script kapcsán láttam meg, hogy miben is több a G-Suite mint pusztán a Google termékek egy szolgáltatásba való tömörítése.

Döntéshozóknak és DevOps fejlesztőknek szóló Script Your Own Company cikksorozatommal szeretném megmutatni, hogy milyen lehetőségek vannak a Google Apps Script mögött.

  • G.A.S. aka Power of G-Suite
  • Google Drive Folder template [Hamarosan]
  • 360° feedback using Forms [Hamarosan]
  • Backup Management [Hamarosan]
Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is.