Munkáink / Mobil

SmartCity 2

A SmartCity segítségével könnyen megtervezheted útvonaladat a városon keresztül. Akár cím alapján a keresővel, akár a térképre hosszan nyomva kijelölheted úticélodat és mi megmutatjuk Neked, hogy a BKV és opcionálisan a MÁV vonalait használva, hogy juthatsz el oda.

Az okostelefonok egyik legfontosabb alapszolgáltatása a térkép, de a Google Maps sem ismer minden ösvényt. A SmartCity egy igényesen megtervezett és kivitelezett ingyenes menetrend megjelenítő és útvonaltervező alkalmazás, amely Budapest tömegközlekedési hálózatán segít a tájékozódásban. Első verzióját még 2010-ben fejlesztettük, amikor a Google tömegközlekedési útvonaltervezője még nem volt elérhető, így ez volt az első magyar közösségi közlekedési útvonaltervező alkalmazás okostelefonra. Azóta több mint 40.000 felhasználó töltötte le, és rengeteg visszajelzés kaptunk. Ezek alapján terveztük a legfrissebb 2.0-ás verziót, amely már támogatja az intermodális tervezést, a szabványos GTFS bevezetése révén más városok felé is nyithatunk, illetve most már offline is működik, ami egyedülálló a hasonló programok között. A helyfüggő szolgáltatások kialakítása is sok új érdekes lehetőséggel kecsegtet.

A tömegközlekedési útvonaltervező alkalmazások egyik nagy előnye, hogy segítségével a külföldiek úgy tudnak tájékozódni mint a helyiek, ugyanakkor nincs szükség a drága roaming szolgáltatásra, hiszen - ellentétben a hasonló programokkal és a Google Útvonaltervezővel- , offline is elérhető.  A SmartCity segítségével könnyen tervezhetővé válik a tömegközlekedés a városon keresztül. Akár cím alapján a keresővel, akár a térképre hosszan nyomva kijelölhető az úticél és az alkalmazás megmutatja, hogy a BKV és opcionálisan a MÁV vonalait használva, hogy lehet odajutni a legegyszerűbben.

Előnyök

  • Útvonaltervezés egy könnyen használható felületen, akár a saját pozícióból, akár egy kiválasztott pontból, meghatározott kiválasztott időpontban.
  • Egyes járatok teljes menetrendje és útvonala, beleértve a buszokat, villamosokat, trolikat, metrókat, éjszakai járatokat, a HÉV-et és a MÁV budapesti vonalait.
  • Tervezett útvonal megjelenítése a térképen járműtípusokkal és átszállásokkal
  • Útvonal összefoglaló, utazási leírás várakozási időkkel
  • Közösségi funkció: a felhasználók megoszthatják Facebook ismerőseikkel a közlekedési információkat, hozzászólhatnak a helyekhez
  • Aktuális helyzet és a pontos idő alapján láthatóak a közeli jártokat és azok indulása

 

Technológiai kihívások

A fejlesztés során az egyik nagy kihívást a mobil eszközök véges hardver kapacitása miatt szükséges teljesítmény optimalizáció jelentette. Az útkereső algoritmusunk intelligencia szintje magas, az új verzióban már több mint 30 parameter alapján választja ki a legjobb útvonalat, a számítási erőforrásigény mégis kezelhető. A másik az egyedi tömörítési technológia kifejlesztése volt, ami lehetővé tette, hogy offline is elérthető legyen a szolgáltatás. Mindkét problémát sikerült hatékonyan megoldani, miközben nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk ezeken a területeken.

Az alkalmazás elérhető a Play és Appstore boltokban. Eddig több mint 50.000 letöltés!